Initiatiefgroep belangen oud-medewerkers cq –

Voormalig personeel CQ eist 5,5 miljoen euro

 

Geplaatst op woensdag 15 februari 2017 16:19
Laatste wijziging: 15 februari 2017 19:11

Spandoeken van oud-CQ-medewerkers in de raadszaal tijdens een vergadering in januari. © Rien Kort

Emmen / Coevorden – De oud-medewerkers van CQ leggen eisen 5,5 miljoen euro van de gemeente Emmen en Coevorden als genoegdoening.

Volgens een groep voormalige personeelsleden is er sprake van fraude bij het faillissement van het kunstencentrum in juli 2014. Tegen beide gemeenten is daarom afgelopen maandag aangifte gedaan.

Volgens de groep hebben de gemeenten bewust aangestuurd op en financieel een belang bij een voortijdig einde van CQ. In 2013 vond er een statutenwijziging plaats bij CQ, die de banden van het kunstencentrum met de gemeenten door sneed. Medewerkers vielen daarbij niet langer meer onder het ambtenaren-cao. De medewerkers hadden prompt geen recht meer op doorbetaling van loon, uitkeringen en begeleidingstrajecten naar nieuw werk.

Bewust

Jurist Mark Gerrits van de kunstenaarsvakbond NTB, die de groep bij staat, geeft aan dat de groep medewerkers nog steeds uitgaan van de oude rechtspositieregeling. Slechts twee bestuursleden hebben namelijk de statutenwijziging bekrachtigd. Slechts een voltallig bestuur, bestaande uit vijf mensen, mag dit echter doen. De wijziging kan dus nooit van kracht zijn geweest, stelt Gerrits. Daarom is aangifte gedaan tegen zowel de twee gemeenten als de twee oud-bestuursleden. Volgens de vakbond hebben deze partijen bewust aangestuurd op het einde van het kunstencentrum.

Betwisten

Van de 5,5 miljoen bestaat uit de misgelopen uitkeringen en begeleidingstrajecten naar nieuw werk en een boete voor te late uitbetaling van loon. De vordering is al ingediend bij de curator. Het bedrag moet onderdeel worden van de af te wikkelen boedel, aldus Gerrits. ‘De curator heeft al laten weten dit te gaan betwisten. Wij zijn het daar niet mee eens.’ Gerrits meent een sterke zaak te hebben. ‘Ook omdat we weten dat de curator de statutenwijziging ook als niet geldig ziet.’ Toch houdt de jurist de stille hoop dat de gemeente alsnog buiten de rechtszaal de dialoog zou willen aangaan. ‘Van ons hoeft het niet tot de rechtbank te komen.’

Wachten

De gemeente Emmen laat in een reactie weten dat de aangifte niet aanzet om alsnog in gesprek te gaan met de oud-medewerkers. ‘We wachten de afwikkeling van de boedel door de curator verder af. Tot die tijd gaan wij niet in gesprek’, aldus een woordvoerder.

 

 

Search
Luuk Houkes

Luuk Houkes, (geb. 19-01-1947) versterkt al geruime tijd het team dat zich, samen met de Kunstenbond inzet voor de belangen van de oud-medewerkers van CQ

 

 

Lees meer

 

N.a.v. de aangifte die vorige week is gedaan van faillissementsfraude is er gisterochtend bericht gekomen van de Officier van Justitie.
Na bestudering van de diverse door de Bonden ingeleverde documenten, werd hen door de Off. van Justitie verzocht  officieel aangifte te doen van faillissementsfraude en Paulianeus handelen.
Dat hebben de bonden gistermiddag direct gedaan.
Samen met de FIOD en het OM gaat  nu bekeken worden of er een onderzoek ingesteld kan worden naar verdachten, te weten gemeenten Emmen en Coevorden, alsook de notaris Veldkamp en makelaar Ludwig van het voormalig CQ bestuur
Inspreekavond Emmen
Mr. Mark Gerrits (NTB)

Het trauma van 2014?

“Geachte leden van de Raad

Gaat dit faillissement óók de boeken in als een trauma?

Een trauma voor de ontslagen werknemers?

Het trauma van 2014?” … Video

Anne Jan de Graaf (FNV)

Geachte commissie,

“Ik wil u dringend vragen om te bewerkstelligen dat de beide bonden in de gelegenheid worden gesteld om met de verantwoordelijke wethouder te kunnen onderhandelen over een realistische schadeloosstelling voor de ontslagen werknemers van CQ” … Video

 

Tanja Schrijver (FNV)

Kent u dat woord, vilein?

“De gemeente Emmen lijkt bewust voor faillissement te kiezen en heeft de stekker eruit getrokken.
Een vilein besluit dus van de gemeente Emmen.”

 

Lees meer

Dhr. Auke Oldenbeuving (CDA) vroeg tijdens de inspreekavond of wij ‘teleurgesteld’ waren.
Hij vond dhr. Gerrits en de andere vertegenwoordigers te fel in hun optreden.
Bovendien rekte de curator alleen de boel maar op, die was enkel uit op eigen voordeel.

 

Lees meer

Categorieën